Alergia to przewlekła i niezwykle uciążliwa choroba. Jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Choroba ta spowodowana jest nadmierną reakcją ( nadwrażliwością) organizmu przy kontakcie z alergenami (środkami chemicznymi, pokarmami, pyłkami, lekami itd). Co piąty Polak jest uczulony na pyłki roślin, a nawet co czwarty na roztocza.
W zależności od przyczyn (sposobu kontaktu z alergenem) wyróżniamy 4 rodzaje alergii:
alergia pokarmowa
alergia kontaktowa
alergia wziewna
uczulenie na jad
Leczenie alergii nie musi ograniczać się tylko do zażywania leków syntetycznych. W ostatnim czasie przebadano wiele roślin, które naturalnie wspomagają leczenie alergii.
Zioła, które mogą pomóc w zmniejszeniu objawów alergii :
rumianek,
skrzyp polny,
czarnuszka siewna,
pokrzywa
nagietek
nawłoć
W leczeniu alergii stosuje się między innymi leki przeciwhistaminowe.
Preparaty przeciwhistaminowe zapobiegają takim objawom jak obrzęk błon śluzowych, pokrzywka czy swędzenie .
Naturalnymi środkami na alergię są:
olej z czarnuszki - ma potwierdzone w badaniami naukowymi działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i łagodzące objawy astmy, jest naturalnym antybiotykiem
kwercetyna- zmniejsza wytwarzanie histaminy – właśnie dlatego pomaga osobom cierpiącym na dokuczliwe alergie, zwłaszcza katar sienny.
Witamina c - hamuje uwalnianie histaminy z komórek i łagodzi stany zapalne oraz dodaje witalności.
Kwercetyna występuje naturalnie w wielu produktach .
Źródłem kwercetyny są:
kapary – ok. 200 mg/100 g;
kasza gryczana 90 mg /100 g;
liście rzodkiewki – 70 mg / 100 g;
karob – 58 mg / 100 g;
koper – 55 mg / 100 g;
kolendra – 53 mg / 100 g;
czerwona cebula – 32 mg / 100 g;
żurawina – 15 mg / 100 g;