Aronia super owoc na choroby cywilizacyjne
Aronia super owoc
Jest nieoceniona w walce z chorobami cywilizacyjnymi ( miażdżyca, nowotwory, nadciśnienie). Choć nie każdemu może jej smak pasować, to warto owoce aronii i jej przetwory włączyć do diety.
Aby pozbyć się cierpkości aronii, należy owoce przemrozić w zamrażalniku przez minimum 2 doby. Poprawi to smak owoców. Wtedy należy wycisnąć sok czy też robić konfitury czy dżemy.
Aronia – właściwości :
-
bogactwo związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy,
-
bogactwo antocyjanów, flawonoidów (w tym kwercetyny i rutyny), katechiny i leukocyjany.
-
bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), A,C, K i E,
-
bogate źródło mikro- i makroelementów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, sodu oraz cynku,
-
chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
-
wspomaga naturalne siły obronne organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
-
opóźnia procesy starzenia się i stymuluje procesy naprawcze w komórkach,
-
stymuluje odporność i wspiera prawidłowe widzenie, także u dzieci,
-
korzystnie wpływające na kondycję naczyń krwionośnych ( uszczelnia i wzmacnia, zapobiega ich pękaniu),
-
pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi,
-
korzystnie wpływa na naczynia włosowate oka, dlatego polecena jest przy zaćmie, jaskrze oraz przy zwyrodnieniu plamki żółtej.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG