Chaga
Chaga
Błyskoporek podkorowy ( Inontus obliquus)
Chaga jest grzybem, który atakuje drzewa w wieku 30-50 lat. Wrasta w głąb drzewa poprzez uszkodzoną mechanicznie korę. Powoduje stopniowe osłabienie i obumieranie. Najczęściej występuje na brzozach ale nie tylko, również na grabie, olszy, jarzębinie czy klonie.
W lecznictwie wykorzystywany jest surowiec pozyskiwany z brzozy.
Najważniejszą substancją aktywną chagi jest kwas betulinowy, który grzyb wysysa z brzozy.
Chaga posiada również duże ilości substancji bioaktywnych, takich jak witaminy, minerały, polisacharydy i betaglukany.
Chaga ma działanie:
-
przeciwzapalne,
-
przeciwbakteryjne,
-
wzmacniające,
-
zwiększające odporność organizmu,
-
obniżające ciśnienie,
-
regulujące poziom cukru,
-
hamujące rozwój guzów przeciwnowotworowych,
-
zmniejszające skłonności do przerzutów.
Zastosowanie chagi:
-
w przewlekłych nieżytach przewodu pokarmowego,
-
w stanach zapalnych przełyku, żołądka i jelita grubego,
-
przy nadkwasocie,
-
w chorobie wrzodowej,
-
wzmacnia apetyt,
-
podnosi nastrój, łagodzi stany depresyjne i napady lęku,
-
w przypadku uszkodzenia wątroby ( przez toksyny bakteryjne i związki powstałe podczas rozpadu komórek)
-
pomocniczo w chorobie nowotworowej (zwłaszcza w guzach wątroby i nowotworach płuc)
W ofercie naszego sklepu znajdziesz ekstrakt chagi w kapsułkach, kawę z dodatkiem chagi oraz kombuchę z chagą.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG