Cynamon cejloński
Cynamon cejloński pochodzi z drzewa, które nazywa się cynamonowiec cejloński. Uprawiane jest na terenie Azji, a surowiec pozyskuje się z kory, którą poddaje się odpowiedniej obróbce, w trakcie której kora nabiera charakterystycznego, brązowawego koloru i zwija się z obu stron.
Zawartość związków mających pozytywny wpływ na ludzki organizm sprawia, że cynamon ma właściwości, które mogą okazać się lecznicze dla osób z cukrzycą, nadwagą oraz innymi dolegliwościami.
Cynamon jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, manganu, fosforu oraz potasu. Zawiera także aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz epikatechina, związek chemiczny należący do grupy flawanoli, poprawiający krążenie.
Cynamon cejloński na:
- Obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Niewielka ilość cynamonu w codziennym jadłospisie jest w stanie obniżyć poziom glukozy oraz złego cholesterolu.
- Walkę z nadwagą.
Cynamon wspomaga spalanie tłuszczu oraz stymuluje przemianę materii. Obniża poziom cukru we krwi, przyczyniając się do ograniczenia odkładania się tłuszczu w organizmie. Oprócz tego wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
- Przeziębienia i grypę.
Pomaga oczyścić układ oddechowy i szybciej wrócić do zdrowia. Przy infekcjach wirusowych poleca się także olejek z cynamonu cejlońskiego, z kory i liści, który może być stosowany w formie inhalacji.
- Właściwości antybakteryjne, antyalergiczne i przeciwgrzybiczne.
Na przykład jest w stanie zwalczać między innymi bakterie E. coli. Może być także pomocny w redukcji trądziku, ponieważ przeciwdziała rozwojowi wyprysków i niweluje przebarwienia.
- Zaburzenia układu jelitowego.
Preparaty z cynamonowca cejlońskiego stosuje się podczas biegunek i zaparć, gdyż w naturalny sposób pobudzają one wydzielanie soku i wspierają funkcjonowanie jelit. A kora cynamonowca ma właściwości przeciwdziałające wrzodom żołądka i dwunastnicy.
- Stany neurologiczne.
Cynamon cejloński poprawia reakcję mózgu na insulinę. Może hamować także rozwój choroby Alzheimera, oraz kontrolować stężenie glukozy w obrębie mózgu. W badaniach pokazują, że cynamonowiec wykazuje aktywność antyoksydacyjną, która może pomóc w zapobieganiu chorób nowotworowych.
Czym różni się cynamon cejloński od zwykłego?
Cynamon zwykły jest twardszy i ciemniejszy, z kolei laski cynamonu cejlońskiego są miękkie i można z łatwością je zmielić. Ta odmiana jest łagodniejsza w smaku. Cynamon jest źródłem kumaryny, którą można również znaleźć w selerze, pietruszce oraz rumianku. Ten organiczny związek chemiczny z grupy benzopirenów, spożywany w nadmiarze, może prowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy człowieka. Cynamon cejloński cechuje się zdecydowanie niższą zawartością kumaryny. To podstawowa cecha, która odróżnia go od zwykłego cynamonu i jednocześnie pozwala zaklasyfikować jako roślinę leczniczą.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG