Dlaczego powinniśmy wybierać niesiarkowane suszone owoce i bakalie?
Suszone owoce i orzechy to doskonała propozycja na zdrowe przekąski.
Suszone owoce są słodkie i z powodzeniem mogą zastąpić słodycze.
Bakalie są zdrowe ( jeśli są bez konserwantów) i pożywne, tylko trzeba pamiętać, że są jednak kaloryczne.
Wybierając suszone owoce i orzechy sprawdźmy ich skład, jeżeli oprócz tego, co jest w opakowaniu, zobaczysz jeszcze dopisek
- E220 lub E-220
- dwutlenek siarki
- zawiera siarczany (siarczyny)
- konserwowany siarką
- konserwant E220
...to zrezygnuj z tego produktu i poszukaj takiego, który zawiera niesiarkowane bakalie
Dwutlenek siarki czy naprawdę trzeba go unikać?
E220 jest konserwantem i przeciwutleniaczem. W przemysłowej produkcji żywności używany jest jako konserwant soków owocowych, owoców suszonych, bakalii,.
Sprawia, że produkty spożywcze tracą witaminy - m.in. wit. B12.
Po otwarciu opakowania owoców bez dodatku dwutlenku siarki czujemy zapach owoców, a po otwarciu opakowania siarkowanych owoców czy bakalii - zapach owoców zostanie przytłumiony przez kwaśny, mało naturalny zapach.
Jakie efekty może wywoływać E220 w organizmie?
- może być przyczyną problemów żołądkowych
- może powodować bóle głowy
- u osób chorych na astmę, może spowodować tak zwaną astmę siarczynową (problemy z oddychaniem)
Niesiarkowane owoce mają często inną barwę niż te z siarką - idealnym przykładem są morele.
Łatwo je odróżnić - siarkowane są piękne w kolorze pomarańczowym ale słabo smakują.
Te niesiarkowane są brązowe, ale za to słodkie i aromatyczne.
Niesiarkowane bakalie kupisz u nas w sklepie internetowym
https://www.ekosklepbio.pl/suszone-owoce-c-123_7_9.html
https://www.ekosklepbio.pl/orzechymigdalypestkikasztanywiorki-c-123_7_8.html
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG