wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » BLOG » Glutation
0123456789
0
Kontakt
  • Ekosklep Zdrowa Żywność Ekologiczna Olsztyn
  • E-mail:biuro@ekosklepbio.pl
  • Telefon89 52 74 999
    784 019 992
  • Godziny działania sklepu_______________________________________________________ pn-pt.: 9.00 - 17.00 _______________________________ sobota 10.00 - 13.00

Glutation

Data dodania: 13-10-2022 Wyświetleń: 822


alt

 


Glutation to organiczny związek chemiczny, tripeptyd o właściwościach przeciwutleniających. Zbudowany jest z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych, jest najbardziej rozpowszechnionym tiolem wewnątrzkomórkowym (składnikiem zawierającym siarkę) występującym w komórkach ssaków oraz drobnocząsteczkowym tripeptydem budującym żywe komórki.

Budowa chemiczna glutationu sprawia, że ma niezwykle silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu chroni nasz organizm przed efektami stresu oksydacyjnego. Taka ochrona może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na wiele schorzeń od chorób układu krążenia po nowotwory. 
 

Właściwości glutationu:

  • redukuje stres oksydacyjny,
  • bierze udział w procesie oddychania,
  • chroni komórki przed uszkodzeniami, jakie powodują toksyny,
  • niszczy wolne rodniki,
  • wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich,
  • opóźnia proces starzenia,
  • stymuluje odporność, sprzyjając namnażaniu limfocytów, które są odpowiedzialne za zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów,
  • zwiększa żywotność krwinek czerwonych,
  • ma zastosowanie w walce z nowotworami, stanowi naturalną ochronę przed negatywnym działaniem chemio- i radioterapii,
  • redukuje zniszczenia komórkowe związane ze stłuszczeniem wątroby,
  • wpływa na polepszenia stanu chorych na łuszczycę, chorobę tętnic obwodowych czy tych zmagających się z insulinoopornością wywołaną podeszłym wiekiem,
  • ma potencjał w terapii choroby Parkinsona oraz chorób autoimmunologicznych.


Glutation jest syntezowany wewnątrz naszego organizmu, a głównym tego miejscem jest wątroba. Do syntezy niezbędne są aminokwasy wchodzące w jego skład. Dlatego też ważne jest by wraz z dietą dostarczać do organizmu niezbędnych do jego syntezy półproduktów.
 

Źródła glutationu:

Glutation jest związkiem, który w naturze występuje we wszystkich organizmach żywych. Największa jego zawartość znajduje się w warzywach i owocach. W organizmie człowieka ilość antyoksydantu maleje wraz z wiekiem. Przyczynami niedoboru są też przewlekły stres, brak ruchu, palenie tytoniu.

Najwięcej glutationu znajdziemy w awokado, brokułach, cebuli, czosnku, kapuście, szpinaku i szparagach. W czystej postaci glutation nie jest przyswajalny do ludzkiego organizmu. Do syntezy niezbędne są aminokwasy wchodzące w jego skład. W tym celu powinniśmy spożywać produkty zawierające aminokwasy siarkowe metioninę i cysteinę. Znajdziemy je w takich produktach jak wołowina, ryby, drób, brokuły, brukselka, kalafior, jarmuż czy gorczyca.

Nie bez znaczenia dla syntezy glutationu są także poziom witaminy C oraz selenu, a także zdrowy tryb życia (regularne ćwiczenia oraz odpowiednia ilość snu).

 

 

 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu