Goździki
Goździki to przyprawa o szerokim zastosowaniu. Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego ich żucie lub ssanie to dobry sposób na ból zęba i nieświeży oddech. Lecznicze działanie goździków wynika przede wszystkim z zawartości eugenolu czyli substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju nowotworów.
Goździki właściwości:
-
Goździki lub olejek goździkowy na ból zęba i głowy. Goździki pomogą w przypadku dolegliwości bólowych dzięki zawartemu w nich eugenolowi, który ma właściwości znieczulające. Przy bólu zęba zalecane jest żucie goździka lub namoczenie waty w olejku goździkowym i przyłożenie do bolącego miejsca.
- Goździki na przeziębienie. Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas przeziębienia lub grypy szybciej dojdzie się do zdrowia. Goździki złagodzą ból gardła, kaszel i udrożnią zatoki.
- Goździki obniżą poziom cholesterolu. Kilka gramów goździków dziennie wspomaga produkcję insuliny i obniża poziom cholesterolu.
-
Goździki na świeży oddech. Ssanie całych goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust, np. czosnku.
Goździki zastosowanie w kuchni:
Goździki mają ciepłą, słodką, korzenną nutę. Całe goździki można dodać do kompotów, grzanego wina, sosów owocowych i mięsnych. Dobrze komponują się z marynowaną dziczyzną, wieprzowiną i baraniną. Pasują także do potraw z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztecików, pasztetów, potraw rybnych czy farszu.
Goździki są jednym z domowych sposobów na pozbycie się moli spożywczych.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG