Graviola
Data dodania: 01-12-2021
Wyświetleń: 930
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Graviola, nazywana także flaszowcem miękkociernistym lub guanábana, jest wiecznie zielonym drzewem, które rośnie m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. Tam skąd pochodzi docenia się właściwości lecznicze jej owocu i innych części rośliny - liści, kory czy korzeni.
Graviola posiada wiele cennych właściwości. Wyciąg z liści zawiera flawonoidy, kwasy fenolowe i alkaloidy, zwiazki które są biologicznie aktywne. Znajdują one zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w konwencjonalnej. Owoce gravioli są bogate w dużą ilość cennych witamin. Znajdują się w nich m.in. wit. A, wit.z grupy B, a także wit. K, C, E i kwas foliowy. Oprócz tego graviola obfituje w cenne minerały, takie jak: fosfor, żelazo, magnez, oraz cynk, sód i wapń.
Graviola - właściwości zdrowotne
- obniża poziom cukru we krwi, reguluje poziomu glukozy,
- odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi,
- może pomóc w chorobie wrzodowej,
- wzmacnia odporność, zwalcza wirusy,
- posiada zdolność obniżania ciśnienia,
- może mieć właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera związki o nazwie acetogeniny annonaceowe, które pomagają zwalczać chorobowe komórki,
- wykazuje również działanie przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i owadobójcze.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG