Herbata zielona matcha
Matcha to zielona herbata w proszku o intensywnie zielonym kolorze. Od stuleci jest silnie związana z japońską tradycją i kulturą jest uznawana za najcenniejszy rodzaj herbaty pochodzący z Japonii.
Picie matchy to jeden z najzdrowszych sposobów uzupełnienia codziennej diety. Matcha jest najbogatszym naturalnym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się i przyczyniają do zapobiegania wielu chorobom. Matcha to sproszkowane liście herbaty, pijąc ją dostajemy wszystkie zawarte w nich wartości odżywcze zarówno te rozpuszczalne w wodzie jak i te nierozpuszczalne. Na tym polega główna różnica pomiędzy matchą a innymi zielonymi herbatami.
Wielu traktuje matchę jako zdrowy energetyk lub zamiennik kawy. Kofeina zawarta w matchy pobudza ale to obecność L-teaniny, aminokwasu o właściwościach relaksujących, łagodzi i wydłuża jej działanie. W przeciwieństwie do kawy, efekt pobudzenia utrzymuje się przez parę godzin i nie kończy się gwałtownym załamaniem.
Matcha właściwości:
- Matcha jest silnym antyoksydantem
Antyoksydanty pomagają zneutralizować negatywne skutków oddziaływania wolnych rodników. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki, przywracają równowagę i wspomagają układ odpornościowy organizmu.
- Bogate źródło katechin oraz EGCG (pochodna katechiny)
Matcha jest bogatym źródłem katechin, które są przeciwutleniaczami i mają właściwości neutralizujące aktywność wolnych rodników. Zmniejszają one ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Obecna w matchy pochodna katechiny o nazwie EGCG jest silnym antyoksydantem, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem.
- Uspakaja i relaksuje
Matcha jest używana jako środek wspomagający utrzymanie spokoju. L-teaninia to aminokwas znajdujący się w liściach używanych do produkcji matchy. L-teanina pobudza emitowanie fal alfa w mózgu, które wpływają na nasze samopoczucie i wywołują uczucie relaksu i spokoju, nie powodując senności.
- Poprawia pamięć i koncentrację
L-teanina zawarta w matchy polecana jest również ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny. Odgrywają one ważną rolę w wielu procesach systemu nerwowego takich jak sen, zdolności motywacyjne, zdolność odczuwania przyjemności. Niedobór serotoniny powoduje obniżonego nastroju, duży niedobór do depresji.
- Wzmacnia wytrzymałość i podnosi poziom energii
Matcha zawiera duże ilości L-teaniny oraz innych substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na odporność. Zawartoścć kofeiny w matchy nie powoduje skutków ubocznych takich jak po wypiciu kawy (nadpobudliwość, wysokie ciśnienie i nerwowość). Przypływ energii, jest stabilniejszy, niż po kawie, bo kofeina rozprowadzana jest we krwi w miarowych dawkach.
- Pomaga spalić nadmierne kalorie
Matcha poprawia metabolizm organizmu i przyspiesza 4-krotnie spalanie tłuszczu.
- Wzmacnia układ immunologiczny
Katechiny zawarte w herbacie matcha mają również właściwości antybiotyczne i wzmacniają układ odpornościowy, działają antybakteryjnie i antywirusowo. Filiżanka tej herbaty dostarcza do organizmu spore ilości witaminy A i C, potasu, żelaza i wapnia.
- Obniża poziom złego cholesterolu
Badania pokazują że, osoby regularnie pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego cholesterolu HDL.
- Znakomicie oczyszcza
Dzięki dużej zawartości chlorofilu, który nadaje liściom intensywny zielony kolor, matcha posiada właściwości oczyszczające nasz organizm z toksyn.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG