Co to jest homocysteina?
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, powstający w wyniku fizjologicznych przemian w organizmie człowieka, aminokwasu metioniny.
Źródłem metioniny są produkty pochodzenia zwierzęcego. W dużych ilościach występuje ona w jajach, mięsie, rybach i nabiale – głównie mleku i twarogach .
Metionina również znajduje się w nasiona lnu, pestkach dyni i słonecznika, orzechach brazylijskich, ziarnach sezamu oraz w warzywach-brukselce, brokułach, szpinaku, grochu oraz fasoli.
Na stężenie homocysteiny w osoczu wpływa :
płeć
wiek
sprawność wątroby i nerek
palenie tytoniu
aktywność fizyczna
dieta
Gdy w organizmie jest zbyt wysokie stężenie homocysteiny, to naczynia krwionośne przestają być elastyczne.
Może to powodować miażdżycę oraz żylne i tętnicze powikłania zatorowo-zakrzepowe. Wykonanie badania stężenia homocysteiny we krwi pozwala ocenić ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, naczyniowo-mózgowych i naczyń obwodowych.
Do ustabilizowania stężenia homosycteiny we krwi stosuje się preparaty zawierające w swoim składzie witaminę B6, B12, kwas foliowy (witaminę B9) oraz betainę.
Jaki jest prawidłowy poziom homocysteiny?
Prawidłowe stężenie homocysteiny uważa się wartość pomiędzy 5-15 µmol/l.
Ilość homocysteiny w osoczu krwi u człowieka nie powinna przekraczać 7–10 mol/l. Taki poziom homocysteiny we krwi nie stwarza ryzyka rozwoju blaszek miażdżycowych oraz wytwarzania się zakrzepów.
Nie stwarza również zagrożenia rozwoju incydentu sercowo-naczyniowego.
Przyczyny nadmiernego poziomu homocysteiny :
niedobór kwasu foliowego oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminyB12 i B6
choroby nowotworowe:
rak jajnika
rak sutka
białaczka limfoblastyczna
łuszczyca
choroba Addisona-Biermera
anemii złośliwa
niewydolności nerek
niedoczynności tarczycy oraz przewlekłe choroby zapalne
cukrzyca typu pierwszego i drugiego
picie dużej ilości kawy, palenie papierosów oraz stosowanie niektórych leków
Jak obniżyć homocysteinę domowymi sposobami?
Homocysteinę możemy obniżyć przez:
stosowanie odpowiednio dobranej diety (ograniczenie spożywania nabiału i produktów wysokobiałkowych)
prowadzenie aktywnego trybu życia dostosowanego do wieku(regularna aktywność fizyczna 3-4 razy w tygodniu, długie spacery czy jazda na rowerze)
zrezygnowanie z używek
Poziom homocysteiny znacznie zwiększa się poprzez:
codzienne picie mocnej kawy (o około 20%),
częste spożywanie słodyczy i napojów słodzonych,
regularne picie alkoholu (nawet o 50%),
palenie papierosów (tlenek i dwusiarczek węgla zawarte w dymie papierosowym niszczą witaminę B6, która wpływa pozytywnie na zmniejszanie stężenia homocysteiny).
Co warto jeść aby obniżyć poziom homocysteiny?
Dieta przy wysokim poziome homocysteiny powinna zawierać produkty bogate w:
witaminę B6 (kaszy gryczana, drób, wieprzowina, ziemniaki, papryka, banany, szpinak)
witaminę B12 ( mięso, ryby, żółtka jaj, wędliny, wątróbka)
kwas foliowy - witamina B9 (warzywa strączkowe, migdały, zielone warzywa liściaste, żółtko jaj, produkty zbożowe, pomarańcze, morele, awokado
cholinę (żółtka jaj, podroby, mięso wołowe, kiełki pszenicy, ryby, orzechy, nasiona roślin strączkowych)
taurynę (owoce morza, ryby morski, mięso)