W kategorii tej znajdują się ekologiczne kawy ziarniste i mielone oraz liofilizowane. Uprawa kawy z certyfikatem ekologicznym jest wolna od pestycydów i innych zanieczyszczeń.
Uprawa kawy ekologicznej jest także bezpieczna dla środowiska, nie skaża gleby i nie zabija mikroorganizmów oraz zwierząt żyjących w pobliżu.
Jaka jest różnica między kawą rozpuszczalna a liofilizowaną?
Podstawą jest technologia produkcji. Kawa liofilizowana jest wymrażana, natomiast tradycyjna kawa rozpuszczalna jest suszone przy użyciu wysokiej temperatury. Kawa liofilizowana powstaje w wyniku procesów fizycznych związanych usunięciem wody z produktu . W tym procesie nie bierze udział żaden dodatkowy składnik chemiczny. Dzięki tej metodzie kawa liofilizowana ma ogromną przewagę jeśli chodzi o jakość oraz aromat.
Jeśli zastanawiasz się co pić zamiast kawy ( jaki jest skuteczny zamiennik kawy) to też dobrze trafiłeś.
Mamy również w swojej ofercie kawy zbożowe również z aromatycznymi przyprawami (imbirem, kardamonem, cynamonem), które postawią Cię na nogi i dodadzą energii.
Jeśli zastanawiasz się czym możesz zastąpić kawę to polecamy:
Korzeń imbiru (dodany do gorącej herbaty lub kawy zbożowej)
Matcha
Biała herbata
Ziarno kakaowca
Korzeń żeń-szenia syberyjskiego lub w przypadku problemów z cisnieniem- koreańskiego
Guarana
Korzeń maca
Yerba mate
Ostre przyprawy (ostra papryka, cynamon, goździki)