Likopen
Likopen
Likopen to naturalny barwnik wstępujący w roślinach. Należy do grupy karotenoidów .
Najbardziej popularnym źródłem likopenu są pomidory i ich przetwory. W zależności od odmiany, pomidory zawierają od 3,1 – 7,74 mg likopenu na 100g owocu.
Inne źródła likopenu:
-
arbuz,
-
różowy grejpfrut,
-
papaja,
-
gujawa,
-
owoce dzikiej róży,
-
morele oraz .
Likopen pełni ważną rolę w naszym systemie immunologicznym (odpornościowym).
Likopen ma zdolność wygaszania wolnych rodników w organizmie człowieka a to związane jest ze redukowaniem stresu oksydacyjnego.
Likopen dzieła przeciwzapalnie oraz działa detoksykująco na mutagenne substancje.
Działanie antynowotworowe likopenu zostało potwierdzone licznymi badaniami.
Stres, brak ruchu, niewłaściwa dieta, używki oraz zanieczyszczenie powietrza prowadzą do powstania wolnych rodników.
Likopen jest dobrze tolerowany przez organizm człowieka. Nie ma przeciwwskazań do stosowania likopenu z innymi lekami.
Należy pamiętać, że związki wapnia mogą zmniejszyć jago wchłanianie.
Rekomendowana dzienna dawka likopenu dla osoby zdrowej w celu osiągnięcia istotnych korzyści w profilaktyce antynowotworowej to 30 mg dziennie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG