Jak dbać o kości mięśnie i stawy?
Sportowcy i osoby, które bardzo intensywnie uprawiają aktywność fizyczną są najbardziej narażone na różne przeciążenia i kontuzje.
Wraz z wiekiem nasze ciało przechodzi wiele zmian. Mniejsza aktywność fizyczna powoduje mniejszy zakres ruchu naszego ciała.
Dolegliwości dokuczające zmęczonym kościom, mięśniom i stawom bywają bardzo uciążliwe.
Gwarancją zachowania sprawności ruchowej, aż do późnej starości są zdrowe stawy.
Aby układ kostno-stawowy służył jak najdłużej niezbędna są:
dobrze zbilansowana dieta, bogata w białko,
umiarkowany ruch,
utrzymanie prawidłowej masy ciała ( nadwaga obciąża stawy, powoduje zwyrodnienia chrząstki stawowej).
Dieta na mocne kości i zdrowe stawy:
nabiał – źródło wapnia, niezbędne dla mineralizacji kości oraz również źródło białka, które potrzebne jest do budowy tkanki chrzęstnej stawów.
ryby – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwasy Omega-3 zmniejszają stany zapalne i korzystnie wpływają na ruchomość stawów.
Ryby zawierają białko, wapń, fosfor i witaminę D, która wspomaga prawidłowe wchłanianie wapnia.
Trzeba pamiętać, że naszym głównym źródłem witaminy D jest słońce. W okresie letnim ważne jest, aby codziennie korzystać z promieni słonecznych, a w pozostałych miesiącach stosować odpowiednią suplementację.
owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste– produkty bogate w błonnik, witaminy (A, C, E, z grupy B) i minerały (magnez, selen, potas, cynk), m.in. pieczywo pełnoziarniste, makarony z pełnego ziarna, brązowy ryż, kasze), świeże warzywa (m.in. brokuły, seler, ogórki, marchew, pietruszka, jarmuż) i owoce (m.in. jagody, kiwi, pomarańcze).
Szczególnie ważne są owoce i warzywa, które zawierają witaminę C.
Witamina C wspiera zachodzącą w organizmie syntezę kolagenu oraz chroni komórki przed wolnymi rodnikami.
zimnotłoczone oleje – roślinne oleje (np. olej lniany, oliwa z oliwek) to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin – głównie witaminy E, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
rośliny oleiste- słonecznik, orzechy włoskie, pestki dyni, siemię lniane.
Naturalne zioła na mięśnie, kości i stawy :
korzeń żywokostu
boswelia
czarci pazur
korzeń szczeci
siedmiopalecznik
imbir
piołun