Nasiona chia - źródło kwasów omega-3
Data dodania: 14-12-2021
Wyświetleń: 977
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Chia to roślina pochodząca z terenów Meksyku i Gwatemali. O jej wyjątkowych właściwościach odżywczych wiedzieli już Aztekowie.
Nasiona chia są bogatym źródłem:
Chia ze względu na wysokie właściwości energetyczne i zdolność zatrzymywania wody polecana jest wszystkim, którzy intensywnie uprawiają sport.
Zalecana dzienna dawka nasion chia to 15g-trzeba uważać aby nie przesadzić.
Deser z chia i truskawkami:
chia - 3 łyżki
mleko ryżowe - 1 szklanka
truskawki - 2 szklanki
daktyle suszone - 4-5 szt.
owoce do ozdoby deseru
Smacznego!
Nasiona chia są bogatym źródłem:
- kwasów omega-3
- przeciwutleniaczy
- błonnika
- witamin B1,B2,B3
- minerałów - żelaza, wapnia, potasu, cynku oraz magnezu
Chia ze względu na wysokie właściwości energetyczne i zdolność zatrzymywania wody polecana jest wszystkim, którzy intensywnie uprawiają sport.
Zalecana dzienna dawka nasion chia to 15g-trzeba uważać aby nie przesadzić.
Deser z chia i truskawkami:
SKŁADNIKI:
chia - 3 łyżkimleko ryżowe - 1 szklanka
truskawki - 2 szklanki
daktyle suszone - 4-5 szt.
owoce do ozdoby deseru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do słoiczka wlewamy napój ryżowy i wsypujemy chia.
- Zakręcamy potrząsamy aby nasiona zmieszały się z napojem.
- Po kilku minutach możemy czynność powtórzyć alby nie zrobiły się grudki.
- Wkładamy słoik do lodówki na kilka godzin (można na całą noc) aby nasiona napęczniały.
- Truskawki miksujemy z daktylami.
- Wylewamy je na dno pucharka.
- Wylewamy warstwę chia i posypujemy owocami (np borówki).
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG