Olej lniany do diety dr Budwig
Olej lniany do diety dr Budwig
Olej lniany budwigowy powstaje w wyniku tłoczenia „na zimno” dojrzałych nasion lnu zwyczajnego (łac. Linum usitatissimum L.). Tłoczenie na zimno oznacza, że jest wytwarzany w temperaturze do 38℃, dzięki czemu składniki oleju budwigowego ( głównie kwasy omega 3) zachowują swoje właściwości biologiczne. Olej lniany bydwigowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych ( nawet 88 g/100 g).
Dr Johanna Budwig była niemiecką biochemiczka. W latach 50. należała do zespołu badawczego zajmującego się sposobami przeciwdziałania nowotworom. Doszła do wniosku, że ogromny wpływ na powstawanie i rozwój raka mają niedobory kwasów omega-3. Zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na te związki przywraca prawidłowe funkcjonowanie komórek.
Dr Budwig opracowała dietę antyrakową, w której spożywa się duże ilości bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oleju lnianego oraz siemienia lnianego.
Olej lniany jest składnikiem znanej pasty, która w diecie dr Budwig dodawana jest do praktycznie każdego posiłku.
Propozycja przygotowania pasty Budwig:
- 6 łyżek oleju lnianego,
- 200 g koniecznie chudego twarogu ,
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego koniecznie odtłuszczonego
- przyprawy
Całość dobrze zmiksować ( najlepiej w blenderze kielichowym, na wysokich obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji pasty.
Można podwać na słodko, słono czy ostro.
Olej lniany bogaty w kwasy omega 3 pozytywnie wpływa na :
- układ krążenia
- układ nerwowy
- układ trawienny
- choroby reumatyczne
- skórę, włosy i paznokcie
- ciążę i karmienie piersią
- zdrowie dzieci i młodzieży
- zdrowie kobiet i mężczyzn
- wzrok
- zdrowie psychiczne
Pamiętaj, że olej lniany do diety dr Budwig powinien być przechowywyany w temperaturze 4-10' C. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju .
Sugerowana dzienna porcja oleju to 5 łyżeczek.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG