Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki pozyskiwany jest w procesie tłoczenia się na zimno z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), zwanej także czarnuszką egipską, ogrodową lub kminem czarnym .
Czarnuszkę i jej zalety znano już ponad 2000 lat temu w Asyrii i starożytnym Egipcie, cenili ją Grecy i Rzymianie. O tym, jak bardzo ją ceniono, świadczy powiedzenie, że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci.
Substancją bioaktywną w oleju z czarnuszki jest tymochinon. Związek ten wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe czy też antyutleniające.
Działanie oleju z czarnuszki:
- przeciwalergiczne względem astmy, kataru i zmian skórnych
- przeciwcukrzycowe
- przeciwnowotworowe
- przeciwzapalne ( stany zapalne stawów, dróg oddechowych)
- przeciwwrzodowe
- ochrona komórek wątroby i miąższu nerek
- przeciwbólowe i rozkurczowe
Nasion czarnuszki używa się nie tylko do tłoczenia oleju. Można je także mielić, przyrządzać z nich napary, odwary, nalewki i syrop albo dodawać do potraw w całości.
https://zdrowie.wprost.pl/koronawirus/fakty-o-koronawirusie/10478102/czarnuszka-moze-pomoc-chorym-na-covid-nowe-odkrycie-australijczykow.html
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG