Olej z lnianki ( rydzowy)
Data dodania: 14-12-2021
Wyświetleń: 1103
Lnianka to najstarsza roślina oleista uprawiana w Polsce. Nazywana jest równieżm.in. rydz, rydzyk, lennica, lnicznik czy jurda.
Olej lniankowy ( rydzowy) posiada specyficzny smak, lekko korzenny zapach oraz złocistą barwę.
Olej ten zawiera wysoką zawartość kwasów omaga-3 (aż 29g na 100g produktu).
Dzięki występowaniu naturalnej witaminy E chroniącej wielonienasycone kwasy przed utlenieniem, olej ten odznacza się wyższą
trwałością niż olej lniany do diety dr Budwig ( olej najbogatszy pod względem zawartości kwasów tłuszczowych omaga-3).
Właściwości oleju z lnianki:
Olej z lnianki zalecany jest do spożywania na zimno, jako dodatek do sałatek, kasz ,ziemniaków.
Fantastycznie komponuje się z cebulą i śledziami.
Sugerowana dzienna dawka spożycia oleju to 2 łyżeczki.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Lnianka to najstarsza roślina oleista uprawiana w Polsce. Nazywana jest równieżm.in. rydz, rydzyk, lennica, lnicznik czy jurda.
Olej lniankowy ( rydzowy) posiada specyficzny smak, lekko korzenny zapach oraz złocistą barwę.
Olej ten zawiera wysoką zawartość kwasów omaga-3 (aż 29g na 100g produktu).
Dzięki występowaniu naturalnej witaminy E chroniącej wielonienasycone kwasy przed utlenieniem, olej ten odznacza się wyższą
trwałością niż olej lniany do diety dr Budwig ( olej najbogatszy pod względem zawartości kwasów tłuszczowych omaga-3).
Właściwości oleju z lnianki:
- wspomaga układ krążenia
- obniżą cholesterol
- przeciwdziała miażdżycy
- normalizuje ciśnienie krwi
- działa przeciwzapalnie
- działa przeciwalergicznie
- działa przeciwzakrzepowo
- wspomaga układ immunologiczny
- wspomaga walkę z otyłością
- wspomaga walkę z cukrzycą
Olej z lnianki zalecany jest do spożywania na zimno, jako dodatek do sałatek, kasz ,ziemniaków.
Fantastycznie komponuje się z cebulą i śledziami.
Sugerowana dzienna dawka spożycia oleju to 2 łyżeczki.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG