Orzechy i migdały
Orzechy to najprawdopodobniej najzdrowsze produkty żywieniowe.
W małej objętości dostarczają obfitej ilości kalorii – od 550kcal do 750kcal na 100g. Pomimo tego, że orzechy są bardzo kaloryczne, to naukowcy zaobserwowali, że dodatek ich do diety może paradoksalnie przyczyniać się do zgubienia nadprogramowych kilogramów.
Właściwości orzechów:
zawierają dużo witamin z grupy B
witaminę E
wpływają pozytywnie na pracę serca, mózgu oraz kondycje skóry
są bogatym źródłem białka
są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
są źródłem fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, cynku, selenu czy też sodu
Ilość składników odżywczych w poszczególnych rodzajach orzechów może się bardzo różnić.
Właściwości najbardziej popularnych orzechów przedstawimy poniżej.
Są to jedne z najszlachetniejszych orzechów i posiadają najwięcej dobroczynnych właściwości spośród wszystkich dostępnych orzechów.
Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E, która wpływa na kondycję skóry oraz witaminę A, dzięki której wzmacniamy układ odpornościowy. Migdały przyczyniają się do obniżenia cholesterolu
Kaloryczność migdałów: 579 kcal/100 g.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie wyróżniają się spośród innych orzechów, najwyższą zawartość kwasu ALA należącego do NNKT,czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kwas ALA przyczynia się do zapobiegania wielu chorobom cywilizacyjnym (obniżają cholesterol i obniżają ryzyko chorób układu krążenia).
Dodatkowo orzechy włoskie są cennym źródłem składników mineralnych m.in. wapnia, potasu, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B.
Obecność błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit, ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych.
Kaloryczność orzechów włoskich : 654,4kcal/100 g.
Orzechy brazylijskie
Zawierają :
wapń(160 mg/100 g) niezbędny dla wzmocnienia kości i zębów
magnez (376 mg/100 g) kojący na układ nerwowy
potas (659 mg/100 g) odpowiadający za obniżenie ciśnienia.
Witaminę E(5.65 mg/100 g) witaminę młodości,
kwas foliowy (22 µg/100g) nie tylko dla kobiet w ciąży
selen ( 105 µg/100g) wpływający na odporność organizmu, pracę tarczycy i nie tylko
Kaloryczność orzechów brazylijskich: 659 kcal/100 g.