Owcze bio
Mleko owcze w Polsce cieszy się niestety małą popularnością.
Wyjątkiem jest jednak produkcja sera – oscypka.
Owce w Polsce hodowane są przede wszystkim na terenach górskich (Bieszczady, Podhale), ale również w Wielkopolsce i na Podlasiu.
Zupełnie inaczej wygląda sprawa w krajach Europy zachodniej, tam mleko pochodzące od owiec cieszy się większą popularnością oraz bardzo często zastępuje mleko krowie. Dzieje się to ze względu na jego skład chemiczny, unikalny smak oraz wyjątkowe właściwości odżywcze mleka owczego.
Właściwości mleka owczego:
Wyższa zawartość składników mineralnych niż w mleku krowim, czy kozim.
Bogactwo: potasu, fosforu, wapnia, sodu, chloru, żelaza, miedzi, cynku, manganu, oraz selenu (aż 7-8 mg/g mleka.)
Bogactwo witamin A, B6, B12, i C,
Duża zawartość biotyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego i ryboflawiny
Dlaczego warto rozszerzyć dietę o produkty z mleka owczego?
Zawartość wysokiej dawki witaminy A i E wpływa na poprawę odporności człowieka. Witaminy te mają działanie antyrodnikowe. Wolne rodniki w naszym organizmie przyczyniają się do powstawania przewlekłych chorób wywołanych stresem oksydacyjnym. Dodatkowo witamina E pomaga utrzymać zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.
Mleko owcze zawiera znacznie więcej białka niż mleko krowie, czy kozie, dlatego jest uznawane za najlepsze mleczne źródło białka.
Stężenie aminokwasów w mleku owczym jest wyższa niż w mleku krowim czy owczym. Spożywanie mleka owiec może pomóc w utrzymaniu zdrowego serca poprzez zmniejszenie obciążenia naczyń krwionośnych ( obniżając ciśnienie krwi).
W mleku owczym występują duże ilości cynku, magnezu i wapnia. Składniki te zwiększające gęstość mineralną kości. Picie mleka owczego zapobiega wystąpieniu osteoporozy. Zawartość około dwa razy więcej wapnia w porównaniu do mleka krowiego i koziego powoduje większą ochroną naszych kości i zębów.