Płatki drożdżowe nieaktywne
Płatki drożdżowe nieaktywne
Powstają w skutek obróbki termicznej drożdży Saccharomyces cerevisiae. Drożdże hoduje się na podłożu bogatym w glukozę zawartą w melasie trzcinowej lub buraczanej.
Gdy drożdże uzyskają odpowiednią objętość to są następnie dezaktywowane przez poddawanie ich obróbce termicznej. Potem są zbierane, myte, suszone. Kolejnym etapem jest nadanie im formy płatków lub kulek oraz zapakowanie.
Zastosowanie płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe mają serowy smak. Są bardzo delikatne dla żołądka i mają niski indeks glikemiczny.
Płatki drożdżowe można wykorzystać do:
-
zagęszczania sosów, zup i koktajli,
-
past kanapkowych,
-
zastąpienia bułki tartej,
-
zastąpienia soli w potrawach,
-
posypywania surówek, warzyw gotowanych - aby zwiększyć walory smakowe potrawy
Dlaczego warto włączyć do diety płatki drożdżowe nieaktywne?
-
stanowią cenne bogactwo białka roślinnego (porcja 30 g zawiera 9 gramów białka) ,
-
zawierają mikroelementy ( cynk, selen, mangan i molibden ),
-
bogate są w kwas foliowy i inne witaminy z grupy B,
-
świetnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie,
-
zmniejszają stany zapalne ( zawierają beta-glukan),
-
działają antyoksydacyjnie ( zawierają silne przeciwutleniacze glutation i selenometioninę )
Wystarczy zjadać dziennie jedną łyżeczkę płatków drożdżowych, obficie popijając wodą.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG