Rokitnik
Data dodania: 10-11-2021
Wyświetleń: 985
Rokitnik (rokitnik zwyczajny) wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością witaminy C, obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. Dlatego owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Rokitnik znalazł również zastosowanie w kuchni i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym.
W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika.
Właściwości:
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Rokitnik (rokitnik zwyczajny) wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością witaminy C, obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. Dlatego owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Rokitnik znalazł również zastosowanie w kuchni i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym.
W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika.
Rokitnika zawiera antyoksydanty, aminokwasy, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem, witaminy A, C, D, E, K, PP oraz te z grupy B.
Właściwości:
- Rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak m.in.: bóle mięśni i stawów, brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran.
- Rokitnik można również stosować profilaktycznie na wzmocnienie odporności.
-
Olej z rokitnika na wrzody i zgagę. Poleca się doustne stosowanie oleju rokitnikowego przy zgadze, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Przyczynia się on do znacznego zmniejszenia dolegliwości bólowych oraz wspomaga gojenie się wrzodów.
UWAGA! Przeciwwskazaniem do stosowania oleju rokitnikowego są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa.
- Rokitnik wzmacnia serce
- Duża zawartość witaminy C i E w owocach rokitnika oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych.
- Udowodniono, że kwas askorbinowy oraz potas obniża ciśnienie krwi, dlatego rokitnik jest polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby.
- Spożywanie owoców rokitnika może zapobiec krwawieniom bo są one bogate w witaminę K.
- W medycynie naturalnej olej z rokitnika stosuje się by przeciwdziałać negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich i toksycznemu działaniu lekarstw.
-
Rokitnik na reumatoidalne zapalenie stawów. Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.
- Owoce i napary z liści rokitnika, ze względu na zawartość beta-karotenu i flawonoidów, są stosowane w stanach zapalnych, m.in.: układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł.
-
Rokitnik na choroby skóry. Napary z liści i olej z rokitnika stosuje się przy różnych schorzeniach skóry, by przyśpieszyć proces gojenia, m.in. w oparzeniach, odleżynach, odmrożeniach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, w przypadku trudno gojących się ranach i grzybicach.
- Rokitnik zastosowanie w kosmetyce. Rokitnik jest dodawany do kremów, m.in. tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się. Poza tym jest wykorzystywany do produkcji preparatów do opalania się. Olej dodawany jest także do szamponów i odżywek do włosów.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG