Tapioka
Tapioka - co to jest?
Tapioka jest wytwarzana z manioku, egzotycznej rośliny z rodziny wilczomleczowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Skrobia z manioku (tapioka) powstaje w procesie mielenia bulwy manioku, tworząc mąkę, perełki lub płatki. Jest produktem skrobiowym, którego używa się najczęściej do zagęszczania sosów, musów, kisieli, puddingów, a także używanym jako zamiennik tradycyjnej mąki.
Bulwy manioku można jeść jedynie po ugotowaniu, ponieważ zawarty w nich glikozyd manihotoksyna jest trujący (łatwo przechodzi w kwas pruski).
Tapioka zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak:
-witaminę B1;-witaminę B2;
-witaminę B6;
-witaminę PP;
-witaminę C;
-cynk;
-magnez;
-fosfor;
-potas;
-żelazo;
-wapń.
Tapioka właściwości:
-Tapioka jest hipoalergiczna, a w jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i węglowodany.
-Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu (celiakią).
-Ze względu na zawartość skrobi opornej, tapioka wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i jest polecana osobom z cukrzycą typu 2.
-Spożywanie tapioki poprawia produkcję glukozaminy, co usprawnia działanie stawów, a także łagodzi bóle zwyrodnieniowe.
-Ze względu na to, że tapioka zawiera skrobię oporną, jest polecana osobom zmagającym się z problemami trawiennymi (wrzodami żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna).
-Tapiokę można podawać osobom po zabiegach operacyjnych.
- Tapiokę mogą spożywać również dzieci.
Przygotowanie tapioki:
Mąkę z tapioki można od razu wykorzystać do gotowania, nie wymaga dodatkowej obróbki. Tapiokę w postaci małych kuleczek najczęściej gotuje się na wodzie lub mleku na małym ogniu, jest gotowa do spożycia, gdy kulki staną się przeźroczyste.
Tapioka – jak zrobić zdrowy deser:
Perełki tapioki mają podobne zastosowanie do nasion chia, kiedy połączymy je z mlekiem, mleczkiem kokosowym lub wodą. Tapioka tworzy gęstą, żelową masę, która świetnie sprawdza się do robienia zdrowych deserów.
Do przygotowania deseru z tapioki potrzebne będzie mleka kokosowego, cukier trzcinowy (zamiennikiem może być ksylitol), szczypty soli oraz ekstrakt z wanilii. Kulki z tapioki zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, sól oraz ekstrakt z wanilii. Zimny napój gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kulki zrobią się miękkie i przezroczyste. Do deseru z kulkami z tapioki możemy przygotować również mus na bazie świeżych czy mrożonych owoców.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG