wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » BLOG » Witamina b3 (niacyna)
0123456789
0
Kontakt
  • Ekosklep Zdrowa Żywność Ekologiczna Olsztyn
  • E-mail:biuro@ekosklepbio.pl
  • Telefon89 52 74 999
    784 019 992
  • Godziny działania sklepu_______________________________________________________ pn-pt.: 9.00 - 17.00 _______________________________ sobota 10.00 - 13.00

Witamina B3 (niacyna)

Data dodania: 30-11-2021 Wyświetleń: 1042


 
alt


Witamina PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy) pełni ważne role w organizmie jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. 
 

Główne właściwości witaminy B3:

  • potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.
  • bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.
  • wpływa na zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii gronkowca złocistego. Dzięki witaminie B3 zwiększa się liczba białych krwinek, które potrafią zabijać i pochłaniać szkodliwe bakterie.
  • zwiększa aktywność mitochondriów w jądrze półleżącym, czyli w rejonie mózgu odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności dlatego może dodać pewności siebie.


Zastosowanie witaminy B3:

  • Niacyna reguluje poziom cholesterolu poprzez redukcję stężenia złego LDL i trójglicerydów w surowicy.

  • Jest wykorzystywana w leczeniu miażdżycy, witamina B3 pomaga obniżyć ciśnienie krwi, działając rozszerzająco na naczynia krwionośne. Uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, poprawia ukrwienie.

  • Działa pozytywnie na stan psychiczny człowieka. Najprawdopodobniej jej regularne przyjmowanie jest pomocne w leczeniu depresji. Witaminę B3 stosuje się w terapii zaburzeń psychicznych (np. schizofrenii).

  • Niacyna ma właściwości przeciwmigrenowe, dlatego też wchodzi w skład tego typu leków.

  • Poprawia kondycję skóry i włosów. Łagodzi trądzik. Pomaga również w przypadku przebarwień skórnych.



Występowanie witaminy B3

W największej ilości występuje w mięsie i przetworach mięsnych (drobiowym, cielęcym, wieprzowym oraz wątrobie), oraz w orzechach arachidowych i drożdżach spożywczych. Witaminę B3 zawierają również ziemniaki, produkty zbożowe (kasza gryczana i jęczmienna, ryż, otręby pszenne), ryby (dorsze, śledzie i mintaje), rośliny strączkowe, mleko oraz rośliny liściaste (szczaw, sałata, szpinak, natka pietruszki). Występuje również w niewielkich ilościach w kawie i herbacie.

Witamina B3 może tworzyć się w naszym organizmie dzięki znajdującemu się produktach tryptofanu (z 60 mg tryplofanu powstaje 1 mg niacyny).


Wszystkie wymienione produkty są dostępne w Ekosklepie.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu