Witamina B3 (niacyna)
Data dodania: 30-11-2021
Wyświetleń: 1042
Witamina PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy) pełni ważne role w organizmie jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Witamina PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy) pełni ważne role w organizmie jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
Główne właściwości witaminy B3:
- potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.
- bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.
- wpływa na zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii gronkowca złocistego. Dzięki witaminie B3 zwiększa się liczba białych krwinek, które potrafią zabijać i pochłaniać szkodliwe bakterie.
- zwiększa aktywność mitochondriów w jądrze półleżącym, czyli w rejonie mózgu odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności dlatego może dodać pewności siebie.
Zastosowanie witaminy B3:
-
Niacyna reguluje poziom cholesterolu poprzez redukcję stężenia złego LDL i trójglicerydów w surowicy.
-
Jest wykorzystywana w leczeniu miażdżycy, witamina B3 pomaga obniżyć ciśnienie krwi, działając rozszerzająco na naczynia krwionośne. Uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, poprawia ukrwienie.
-
Działa pozytywnie na stan psychiczny człowieka. Najprawdopodobniej jej regularne przyjmowanie jest pomocne w leczeniu depresji. Witaminę B3 stosuje się w terapii zaburzeń psychicznych (np. schizofrenii).
-
Niacyna ma właściwości przeciwmigrenowe, dlatego też wchodzi w skład tego typu leków.
-
Poprawia kondycję skóry i włosów. Łagodzi trądzik. Pomaga również w przypadku przebarwień skórnych.
Występowanie witaminy B3
W największej ilości występuje w mięsie i przetworach mięsnych (drobiowym, cielęcym, wieprzowym oraz wątrobie), oraz w orzechach arachidowych i drożdżach spożywczych. Witaminę B3 zawierają również ziemniaki, produkty zbożowe (kasza gryczana i jęczmienna, ryż, otręby pszenne), ryby (dorsze, śledzie i mintaje), rośliny strączkowe, mleko oraz rośliny liściaste (szczaw, sałata, szpinak, natka pietruszki). Występuje również w niewielkich ilościach w kawie i herbacie.
Witamina B3 może tworzyć się w naszym organizmie dzięki znajdującemu się produktach tryptofanu (z 60 mg tryplofanu powstaje 1 mg niacyny).
Wszystkie wymienione produkty są dostępne w Ekosklepie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG