Witamina C naturalna
Data dodania: 10-11-2021
Wyświetleń: 869
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Naturalna witamina c ( kwas l askorbinowy, witamina c "lewoskrętna" ) pozyskiwana jest z kapusty i innych surowców naturalnych pochodzenia roślinnego niemodyfikowanych genetycznie. W czasie procesu produkcyjnego nie są używane żadne niebezpieczne dla człowieka i środowiska naturalnego szkodliwe substancje.
Witamina C ma postać białego, drobnego proszku. Cechuje się wysoką higroskopijnością ( wchłanianie wilgoci) . Bardzo dobrze i w miarę szybko rozpuszcza się w wodzie czy soku. Wchłania się do organizmu na całej długości przewodu pokarmowego.
Witamina C pozytywnie wpływa na:
- prawidłowe funkcjonowanie stawów, więzadeł, kości, mięśni i naczyń krwionośnych;
- ułatwia przyswajanie żelaza
- bierze udział w syntezie kolagenu;
- wzmacnia dziąsła i zęby;
- jest przeciwutleniaczem i chroni komórki przed wolnymi rodnikami;
- jest ochroną dla DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym;
- wspiera odporność organizmu;
- wpływa na dobry stan tkanki łącznej;
- działa przeciwzapalnie;
- przyspiesza gojenie ran;
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- wpływa na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- opóźnia proces starzenia.
Naturalną witaminę C możemy znaleźć w warzywach i owocach. Jej źródłem są między innymi:
- owoce dzikiej róży,
- kiszona kapusta,
- truskawki,
- czarna porzeczka,
- cytrusy,
- natka pietruszki,
- papryka.
- brokuły,
- kalafior.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG