witamina D
Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W strefie geograficznej, w której żyjemy jest to możliwe od kwietnia do września w godzinach od 10 do 15 przy min. 15-min dziennym eksponowaniu przynajmniej przedramion i nóg. Może się zdarzyć, że w tych miesiącach brak słońca, nie przebywamy na nim lub stosujemy kremy z filtrem (mogą one zmniejszyć wytwarzanie witaminy D o 90%), dlatego niski poziom witaminy D może odbić się negatywnie na odporności już na początku jesieni. Wytwarzanie witaminy D w skórze przez resztę roku praktycznie nie zachodzi. W Polsce zbyt mała podaż witaminy D ze słońca jest powszechna.
Wytwarzanie witaminy D przez skórę jest coraz mniejsza wraz z wiekiem, co może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania wapnia, który jest ważny dla kości oraz funkcjonowania mięśni. Więcej słońca do wytwarzania witaminy D w skórze potrzebują osoby ze śniadą i ciemną cerą.
Dieta bazująca na żywności niskiej jakości lub wysoce przetworzonej praktycznie nie zawiera tej witaminy. Przy dobrym odżywianiu pokarmy mogą zapewnić zazwyczaj tylko około 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę D.
Witamina D ma pozytywny wpływ na:
- układ odpornościowy,
- zdrowe kości i zęby,
- prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci,
- prawidłowe funkcjonowanie mięśni,
- dobre wchłanianie wapnia oraz fosforu,
- prawidłowy poziom wapnia we krwi,
- prawidłowy podział komórek.
Witamina D, a COVID-19
Wpływ witaminy D na układ immunologiczny. Witamina D uznawana jest za czynnik przeciwzapalny i immunomodulujący – wzmacniający odporności oraz czynności samonaprawcze organizmu. „Jednym z mechanizmów takiego działania jest jej rola w hamowaniu ekspresji cytokin prozapalnych i zwiększenie ekspresji cytokin przeciwzapalnych. Uważa się też, że witamina ta w znacznym stopniu wpływa na układ renina-angiotensyna i może prowadzić do zmniejszenia odpowiedzi zapalnej organizmu, a także przypisuje się jej korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy, zaangażowany w walkę z infekcjami. Witamina D, poprzez regulację aktywności enzymów, odpowiedzialnych za neutralizowanie wolnych rodników wzmacnia ponadto system obrony antyoksydacyjnej”.
Źródła:
https://www.gov.pl/web/psse-staszow/witamina-d-a-covid-19
Uchwała Nr 1/2021 Zespołu do Spraw Suplementacji Diety z dnia 19 luty 2021
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG